4x de beste kweeklamp voor kruiden en kamerplanten

Kruiden en planten kweken binnenshuis is voor veel mensen een hele leuke hobby. Maar om planten binnenshuis te laten groeien is er veel licht nodig. Daarom bestaat er de kweeklamp. De beste keuze in LED kweeklampen geven je kruiden of kamerplanten de juiste hoeveelheid licht om binnen no-time te groeien en te bloeien.

De meest gebruikte keukenkruiden zoals, rozemarijn, basilicum, koriander en oregano hebben dagelijks zes tot acht uur volle zon nodig. Door de juiste hoeveelheid zon, volgroeien kruiden vol en smaakvol.

Echter als je de planten binnenshuis wilt laten groeien, is dit zeer moeilijk zonder een beetje hulp. Vooral in donkere periodes is het verstandig om het zonlicht na te bootsen met fluorescentielampen.

Een LED kweeklamp bevatten het rode en blauwe spectrum dat planten nodig hebben voor fotosynthese en chlorofylopname. Simpel gezegd zijn deze groeilampen noodzakelijk om mooie volgroeide kruiden of planten te laten groeien.

We delen hieronder de vier meest voor de hand liggende thuissituaties en daarbij de meest geschikte groeilamp.

1. De beste keuze voor enkele planten

Kweeklamp met volledig spectrum van 380nm tot 800nm en 200 LED’jes, Daarnaast heeft deze groeilamp een bevestigingsclip waarmee de lamp op elk gewenste plek te bevestigen is. Daarnaast heeft deze groeilamp een levensduur van 50.000 uur en verbruikt hij maar 20W. Een ideale lamp voor één of enkele planten.

Conclusie: Een eenvoudige lamp met een laag energieverbruik en handige bevestigingsclip. Prima voor één of enkele planten.

2. De beste keuze voor kruidentuinen

Deze groeilamp speciaal voor kruidenplanten heeft 100 LED lampjes van 10 watt met verschillende lichttemperaturen waaronder rood, blauw, wit, infrarood en UV licht. Voor een optimaal groei en bloeiresultaat. De lamp verbruikt 85W en heeft een PAR van rood: 600-720nm en blauw: 400-500nm.

Conclusie: Een groeilamp met naast rood en blauw, ook wit licht voor smaakvolle tuinkruiden.

3. De beste keuze voor grote binnentuinen

LED kweeklamp met vier lichtpunten die onafhankelijk van elkaar op 360 graden verstelbaar zijn. De lamp heeft een automatische timer instelbaar op drie standen. Verbruikt 40W en heeft 80 LED’jes. Tevens is deze lamp oplaadbaar met een kabel en stekker van 150 cm lang. Elke lichtpunt is geschikt voor 3 tot 5 planten.

Conclusie: Door verstelbare lichtpunten een ideale groeilamp voor grotere binnentuinen.

4. De beste keuze voor een losse kweeklamp

Set van drie kweeklampen met E27 fitting en 72 LED’jes per lamp. De levensduur is 50.000 branduren en is gemaakt van kunststof. Houdt er rekening mee dat deze lampjes geen hoge IP waarde hebben en daarom niet waterdicht zijn. Je kunt kiezen voor een armatuur met een hoge IP waarde, wat de waterdichtheid wel bevordert.

Conclusie: Kwalitatief en ideaal voor als je al een losse kweeklamp zoekt voor in een bestaand armatuur.

Hoe kies je de beste LED kweeklamp?

Bij het kiezen van een LED kweeklamp voor je kruiden zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Met de juiste lampen krijg je gezonde, volgroeide planten.

1. Houdt rekening met het lichtspectrum

Als het gaat om een juiste groei van planten, dan is het belangrijkste om te kijken naar het lichtspectrum. Er zijn twee kleuren die belangrijk zijn. Blauw en rood.

  1. Blauw licht voor fotosynthese en vegetatieve groei.
  2. Rood licht is voor stengelgroei, chlorofylproductie en bloei.

Kweek je tuinruiden? Kies dan voor een spectrum van rood en blauw in combinatie met wit licht. Bij de groei van kruiden is er rood en blauw licht nodig, maar haalt ook veel uit wit licht. Met name kan de smaak van kruiden zonder een combinatie met wit licht, niet smaakvol zijn.

De keuze voor een kweeklamp moet als eerste afhangen of deze het juiste kleurenspectrum bevat. Alleen op die manier worden je planten mooi en vol. Meer lezen over

2. Houdt rekening met het aantal PAR

Naast een juist kleurenspectrum, kies je een groeilamp op PAR (fotosynthetisch actieve straling) en niet op het aantal lumen. PAR zijn het aantal fotonen die per seconde worden uitgezonden. Dit wordt gemeten in micromol. De maatstaaf die je kunt aanhouden:

  • Kleine makkelijke planten – 100 – 400nm
  • Gemiddelde planten: 400 – 800nm
  • Moeilijke en grote planten: 800 – 1200nm

Ga je voor een gemiddelde huis-tuin-keuken LED kweeklamp? Dan volstaat ongeveer 400 tot 500nm PAR

3. Kies niet zomaar standaard rode en blauwe LED lampen

De zon geeft een intens licht aan planten. Met een binnentuin is het echter een grote uitdaging om zonlicht na te bootsen. Planten hebben namelijk echt voldoende licht nodig voor fotosynthese.

Lichtintensiteit wordt weergegeven in lumen. Voor het opkweken van planten is het optimale aantal lumen 7000-8000 lumen per m2. Dit is veel meer dan het aantal lumen in gewone rode of blauwe lamp voor in huis. Wil je de planten alleen onderhouden en niet opkweken? Dan volstaat tussen 2000 en 7000 lumen per m2.

4. Waterdichtheid van de lamp

Bij het kweken van planten, komt ook water om de hoek kijken. Logisch, een plant heeft nou eenmaal water nodig. Het is daarom handig om de waterdichtheid van een groeilamp te controleren.

Dit doe je door naar de IP waarde te kijken. IP44 beteken spatwaterdicht, maar kies bij veel kans op gespetter, liever voor een IP65 groeilamp. Deze is volledig waterdicht, dus wanneer de gieter of sproeier er per ongeluk overheen gaat, kan het geen kwaad.

Wil je meer weten over waar je op kunt letten bij de aanschaf van normale verlichting?

5. Voldoet één kweeklamp? Of heb je er meerdere nodig?

Hoe ga je de binnentuin opzetten? Of hoe is je kruidentuin opgezet? En waar bevindt de opstelling in je huis? Ga je voor een grotere binnentuin of meerdere planten, dan is het goed na te denken over de opstelling van de kweeklampen. Kies bij meerdere planten voor groeilampen met een zwenkarm. Zo kun je de lampen altijd in een gewenste positie planten.

Wanneer je slechts één of twee kruidenpotjes of planten hebt, is een enkele kweeklamp voldoende. Denk goed na over je keuze, voordat je de lampen aanschaft.

6. Klaar voor de start? …

Met de juiste LED kweeklamp groeien je kruiden en planten gezond, vol en mooi. Houdt al onze punten in gedachten bij het kiezen van de lamp. Tegenwoordig zijn LED kweeklampen echt betaalbaar en moet het helemaal goedkomen met je binnentuin. Succes!

Tips voor het groeien van kruiden en planten met een kweeklamp

Je bent helemaal klaar om een keuze te maken tussen alle kweeklampen? Hier nog enkele tips zodat je planten niet alleen snel groeien, maar er ook vol en mooi uit zien.

Zet de kweeklamp niet te dicht op je kruiden of planten

Wanneer een kweek- of groeilamp te dicht op een blad gericht staat, kan het blad beschadigen. Kies daarom voor een groeilamp die in hoogte verstelbaar is. Wanneer een plant groeit, kan het blad namelijk tegen de lamp aankomen. Een afstand tussen het blad en de lamp van ongeveer 15 cm is het meest ideale.

Houdt een goede dag/nacht ritme aan

Dag en nacht je kruiden en planten onder een LED kweeklamp zetten, omdat je de plant zo snel mogelijk wilt laten groeien? Dat gaat helaas niet. Net als in de natuur buitenshuis, dien je je planten binnen ook een goede dag/nachtritme te geven.

Houdt bij het opkweken van zaden maximaal 16 uur per dag aan. Kruiden of planten die al volwassen is, is 10 tot 12 uur licht per dag meer dan genoeg. Heeft je kweeklamp geen timer? Je kunt altijd kiezen voor een losse timer tussen je lamp en het stopcontact.

Zoeken

Recente berichten